Οδηγίες πριν δώσετε δείγμα σπέρματος για εξέταση και κατάψυξή του.

  1. Αποφύγετε κάθε εκσπερμάτιση (με σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό) για διάστημα 2 μέχρι και 5 ημερών πριν την ημέρα της εξέτασης, ανάλογα με το πόσο τακτικά εκσπερματώνετε την τελευταία περίοδο, ειδικά τις τελευταίες 15 ημέρες (ανεξάρτητα με τον τρόπο).
  2. Προκειμένου να παράγετε το δείγμα του σπέρματος, αυνανιστείτε ΧΩΡΙΣ χρήση κάποιου λιπαντικού. Αν δεν μπορείτε να αυνανιστείτε, ενημερώστε τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. Η διακεκομμένη ερωτική επαφή ή ο στοματικός έρωτας πιθανώς να επηρρεάσουν τα αποτελέσματα της εξέτασης, και ειδικότερα την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Για τον λόγο αυτό, μην διστάσετε να συζητήσετε ανοιχτά, τυχόν δυσκολίες στην παραγωγή του δείγματός σας.
  3. Το δείγμα του σπέρματος θα πρέπει να περιέχεται σε ειδικό αποστειρωμένο πλαστικό ποτηράκι-κυπελάκι (όμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ούρων) το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο.
  4. Σε περίπτωση που δεν καταφέρατε να συλλέξετε όλο το δείγμα του σπέρματος μέσα στο ειδικό ποτηράκι, μην προσπαθήσετε να το πάρετε από την επιφάνεια που ίσως σας έπεσε, αλλά και μην παραλείψετε να το δηλώσετε, στον υπεύθυνο του εργαστηρίου.
  5. Το δείγμα σας θα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο το αργότερο μέσα σε μια ώρα από την στιγμή που θα παραχθεί, κρατώντας το όσο το δυνατό πιο κοντά στην θερμοκρασία του σώματος π.χ. μέσα από τα ρούχα σας, αποφεύγοντας την έκθεσή του, και ιδιαίτερα τον πυθμένα του όπου συγκεντρώνεται το δείγμα, σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και φυσικά όχι εκτεθειμένο απευθείας στον ήλιο. Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να προστατέψετε το δείγμα όπως περιγράφεται παραπάνω, παρακαλώ ενημερώστε.
  6. Φροντίστε πάνω στο κυπελάκι με το δείγμα που θα φέρετε στο εργαστήριο, να αναγράφετε τόσο το ονοματεπώνυμό σας όσο και την ώρα που παρήχθηκε.
  7. Εάν πρόκειται να καταψύξετε το δείγμα σας, και προκειμένου για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης κάποιων μολυσματικών νόσων μεταξύ των δειγμάτων, θα πρέπει να προσκομίσετε, όπως κάθε άνδρας πριν την κατάψυξη του σπέρµατός του, εξετάσεις αίματος για

– HIV I και ΙΙ,

– ηπατίτιδα B και C (Hep B & C),


- σύφιλη (VDRL) 
καθώς επίσης και την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο που να αποδεικνύει τα ατομικά σας στοιχεία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σημεία δεν σας είναι πλήρως κατανοητά, μην διστάζετε να επικοινωνείτε με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, για την έγκαιρη αποφυγή λάθους και ταλαιπωρίας σας.