Τι είναι η κρυοσυντήρηση σπέρματος;

Πρόκειται για μια διαδεδομένη μέθοδο διατήρησης των σπερματοζωαρίων σε θερμοκρασία -196ºC, αφού υποβληθούν σε ειδική επεξεργασία. Παρά την πιθανή ‘ταλαιπωρία’ τους, τα περισσότερα σπερματοζωάρια επιβιώνουν ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για  πχ σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για έναν άνδρα;

•    όταν πρόκειται να υποβληθεί σε ακτινοβολίες ή χημειοθεραπεία (διάγνωσης καρκίνου)
•    πριν από εγχείρηση αφαίρεσης προστάτη ή όρχεων
•    αν εξασκεί επάγγελμα υψηλού κινδύνου για το σπέρμα (επαφή με χημικά, ακτινοβολία)
•    αν, μετά από έλεγχο, βρεθεί μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων ή το σπέρμα έχει έντονα επηρεασμένες παραμέτρους
•    όταν πρόκειται να ταξιδέψει/απουσιάσει σε περιοχές όπου η χρήση χημικών ουσιών ή ακτινοβολίες πιθανώς επηρεάσουν τη γονιμοποιητική του ικανότητα (αποστολές στρατιωτικών σε εμπόλεμες χώρες)
•    σε περίπτωση που η χρήση φαρμάκων μπορεί να αναστείλει ή να επηρεάσει τη γονιμότητά του (πχ για αυτοάνοσο νόσημα)
•    αν αντιμετωπίζει πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας) ή κάποια νευρολογική βλάβη (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, περιφερικά νεύρα) που επηρεάζουν την εκσπερμάτιση
•    για μελλοντική χρήση σε πιο ευνοϊκές περιστάσεις, λόγω ενδεχόμενης απουσίας νέου σπέρματος (για σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση)

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ηπατίτιδας ή AIDS;

Κάθε άνδρας μπορεί και δικαιούται να ζητήσει την κατάψυξη του σπέρματός του. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ξεχωριστά δοχεία κρυοσυντήρησης για όσους έχουν κάποιο λοιμώδες νόσημα.

Τι χρειάζεται πριν από την κρυοσυντήρηση;

Ο ΙΔΙΟΣ ο ενδιαφερόμενος άνδρας επικοινωνεί άμεσα με το εργαστήριο, για να οριστεί έγκαιρα ραντεβού και να λάβει προσωπικές οδηγίες. Στη συνέχεια, οπωσδήποτε πρέπει να κάνει αιματολογικό έλεγχο για HIV I & II, ηπατίτιδα B & C και σύφιλη. Στο πρώτο ραντεβού, μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, προσκομίζει και αστυνομική του ταυτότητα.

Γίνεται έλεγχος του δείγματος;

Φυσικά! Κάθε δείγμα συνοδεύεται από ειδικό έντυπο, όπου σημειώνονται οι παράμετροι κάθε δείγματος (αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα κλπ).