Όταν ένας άνδρας εκσπερματίσει μέσα στον κόλπο της συντρόφου του, εκατομμύρια σπερματοζωάρια ελευθερώνονται και ξεκινούν τη διαδρομή τους μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Ωστόσο, τελικά ένα μόνο διαπερνά την προστατευτική μεμβράνη του ωαρίου και το γονιμοποιεί.


Το θαύμα της ζωής- Σύλληψη εμβρύουΗ ένωση των δυο αυτών κυττάρων δημιουργεί ουσιαστικά ένα νέο κύτταρο, το οποίο ονομάζεται ζυγωτής. Τη στιγμή ακριβώς της γονιμοποίησης, το DNA (με τη μορφή των χρωμοσωμάτων) του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου συνδυάζεται καθορίζοντας ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά που θα κληρονομήσει το έμβρυο από τους γονείς του.
Κουβαλώντας το γενετικό υλικό 46 χρωμοσωμάτων (23 από κάθε γονέα) ο ζυγωτής αρχίζει να διαιρείται: στην αρχή σε δύο κύτταρα, έπειτα σε τέσσερα, στη συνέχεια σε οχτώ κ.ο.κ. 
Την τέταρτη μέρα από τη γονιμοποίηση το έμβρυο αποτελείται από 32 κύτταρα, που σχηματίζουν δυο ξεχωριστές στοιβάδες γύρω από έναν πυρήνα γεμάτο υγρό. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο ονομάζεται μορίδιο και…αναζητά την προσκόλλησή του στο ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό περίβλημα της μήτρας

.
Δίδυμη κύηση


Υπάρχει περίπτωση ένα ωάριο όταν γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο να διαιρεθεί σε δύο όμοια μέρη. Τότε γίνεται σύλληψη όμοιων εμβρύων, δηλαδή διδύμων, του ίδιου φύλου που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Όταν δυο ωάρια γονιμοποιηθούν συγχρόνως από δυο διαφορετικά σπερματοζωάρια τότε προκύπτουν ανόμοια δίδυμα που θα είναι ανεξάρτητα μέσα στη μήτρα, καθένα με τον δικό του πλακούντα.

Αγόρι ή κορίτσι;


Επειδή η σύλληψη του εμβρύου αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία θα πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε ωάριο περιέχει ένα μόνο χρωμόσωμα Χ, ενώ το σπερματοζωάριο μπορεί να περιέχει είτε ένα χρωμόσωμα Χ είτε ένα Υ. Από το συνδυασμό των χρωμοσωμάτων θα καθοριστεί το φύλο του εμβρύου. Με το συνδυασμό ΧΧ το φύλο είναι θηλυκό, ενώ με το συνδυασμό ΧΥ αρσενικό. Τα σπερματοζωάρια Υ κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα Χ, αλλά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Επομένως αν η σύλληψη έγινε την ημέρα της ωορρηξίας είναι πιθανότερο να «νίκησαν» τα ταχύτερα σπερματοζωάρια και το έμβρυο να είναι αγόρι. Αν η σύλληψη έγινε δυο-τρεις ημέρες αργότερα, τότε είναι πιθανότερο να κέρδισαν τη σκληρή μάχη τα ανθεκτικότερα οπότε το έμβρυο θα είναι κορίτσι. Καθώς όμως είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς με τόση ακρίβεια πότε έγινε η σύλληψη του εμβρύου κάθε θεωρία και κάθε πρόβλεψη παραμένει στη σφαίρα των υποθέσεων μέχρι να απεικονιστεί το φύλο του εμβρύου στο υπερηχογράφημα.Δίκαια λοιπόν κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τη σύλληψη του εμβρύου ως ένα «θαύμα της ζωής». Πολύπλοκοι μηχανισμοί σύλληψης και.. μοναδικά φαινόμενα «παιρνουν μέρος» για τη δημιουργία ίσως του τελειότερου πλάσματος. Του μωρού σας!