Αν ένας άνδρας καπνίζει την περίοδο που η γυναίκα του έχει μείνει έγκυος, το παιδί του έχει τουλάχιστον 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει τον συνηθέστερο παιδικό καρκίνο, την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του 2011 της επιθεώρησης American Journal of Epidemiology.


Αν και είναι ο συχνότερος παιδικός καρκίνος, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία κατατάσσεται στις σπάνιες σχετικά νόσους καθώς προσβάλλει 3-5 παιδιά στα 100.000. Κατά την έρευνα φάνηκε πωςενώ το κάπνισμα της μητέρας την περίοδο της σύλληψης δεν είχε καμμιά επίδραση στην ανάπτυξη της νόσου, το πατρικό κάπνισμα κατά την ίδια περίοδο αύξανε τον κίνδυνο κατά πολύ. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι αν ο πατέρας κάπνιζε  20 και άνω τσιγάρα ημερησίως, ο κίνδυνος του παιδιού να εμφανίσει οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ήταν αυξημένος κατά 44%.
Ταλαιπωρημένα σπερματοζωάρια;
Σύμφωνα με τα ευρήματα της E. Milne, το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων φαίνεται πως βλάπτεται σημαντικότατα από τις τοξικές ουσίες που περιέχει ο καπνός. Έτσι, ενώ τα σπερματοζωάρια μπορούν να διεισδύσουν στο ωάριο, οι βλάβες στο DNA τους, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας των παιδιών που θα γεννηθούν.
Σημείωση: Η αποχή της μητέρας από το κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης (τουλάχιστον). Ωστόσο η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τη στιγμή της σύλληψης.